Gratis verzending
Verzending €3,95
Alle producten speelklaar gemaakt
14 dagen niet goed, geld terug
0
0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Thuis in blaasinstrumenten
Blaasinstrumenten - Gitaren - Percussie - Slagwerken

Prijs

Prijs

Is aanbieding?

Is aanbieding?
  • Alleen aanbiedingen (15)

Merk

Merk
  • Buffet (5)
  • Jupiter (1)
  • Nuvo (2)
  • SML (1)
  • Uebel (1)

Geschikt voor

Geschikt voor
  • kinderen (2)

Brugman Muziek specialist in muziekinstrumenten

Bent u op zoek naar een specifiek artikel of heeft u een vraag over één of meerdere van onze producten. Neem dan contact met ons op, onze deskundige medewerkers kunnen u uitstekend adviseren.

Mondharmonica

Mondharmonica / Melonca

Mondharmonica koop je bij Brugman Muziek

Voor een kennismaking met de wereld van muziek zijn mondharmonica's de perfecte instrumenten. De mondharmonica is betaalbaar, veelzijdig en niet moeilijk om te leren bespelen. Het voordeel van de mondharmonica is dat je niet snel vals speelt en uit de toonsoort gaat. Doordat mondharmonica's vaak zijn afgestemd in een toonsoort hoeven alleen maar de juiste noten gespeeld te worden.

Speeltechniek

Bij een mondharmonica wordt met de mond lucht door de openingen in of uit het instrument geblazen of gezogen. Deze luchtstroom geeft een toon. Bij uitademen (blazen) is die toon anders dan bij inademen (zuigen). Door in de verschillende gaatjes te blazen en uit de andere te zuigen kunnen akkoorden gevormd worden. Belangrijk is dus de juiste ademhalingstechniek. Dit maakt de mondharmonica een relatief gemakkelijk instrument om te bespelen waarop je met speciale technieken uiteenlopende effecten kunt creëren.

De basis

Begin je net met het mondharmonica leren spelen of hoor je al bij de gevorderde spelers? Op het vlak van techniek maakt dit nauwelijks verschil. De basishouding is voor iedereen hetzelfde. Je stopt het instrument diep tussen je lippen, dus zeker niet vooraan. Om te veel en onnodige inspanning van je gezichtsspieren te voorkomen moet je ook je lippen niet tuiten. Vervolgens zijn er maar 2 technieken om mondharmonica te spelen; tongblocking of lipblocking. Het is heel persoonlijk welke techniek het beste ligt.

Tongblocking

Kies je voor tongblocking, dan bedek je met de tong de gaatjes die je niet wilt spelen.

Lipblocking

Kies je voor lipblocking dan onstpan je de lippen rond de mondharmonica. Als je blaast hoor je verschillende tonen. Je duwt vervolgens je lippen naar buiten waarna je één enkele, duidelijke toon hoort. En je sluit de gaatjes met de zachte binnenkant van je lippen.

Soorten mondharmonica's

Diatonische mondharmonica

De eenvoudigste mondharmonica's zijn diatonisch. Deze hebben een rij van tien gaatjes, die 3 octaven beslaan en waarmee je op een diatonische toonladder verschillende tonen kunt spelen. Die diatonische toonladder is een klankladder van zeven stamtonen; C-D-E-F-G-A-B. Het onderste octaaf van de diatonische mondharmonica is heel geschikt om akkoorden te spelen, waarbij ongewenste tonen eventueel gedempt kunnen worden met de tong.

Chromatische mondharmonica

De chromatische mondharmonica heeft een bereik van 3 octaven en doorgaans 12 gaatjes. Op chromatische mondharmonica's kunnen ook halve tonen gespeeld worden. Aan de zijkant van de chromatische mondharmonica's zit een schuifje waarmee je ervoor zorgt dat je ook tussenliggende noten kunt spelen. Als je dit knopje gebruikt, wordt de toon die je speelt een halve toon hoger. Zo kunnen alle twaalf tonen van de chromatische toonladder gespeeld worden; C-Cis-D-Dis-E-F-Fis-G-A--Bes-B.

Tremolo mondharmonica

Tremolo mondharmonica's hebben in plaats van één rij, twee rijen gaatjes die met een heel klein verschil dezelfde toonhoogte geven. Door die dubbele rij gaatjes ontstaat er een zogenaamde zweving, waardoor een trillend geluid ontstaat, doordat het volume wisselend af- of toeneemt. Dit effect bij dit type harmonica zorgt voor een rijkere klank en wordt tremolo genoemd.

Octaaf mondharmonica

Octaaf mondharmonica's hebben eveneens twee rijen gaatjes en een bereik van meerdere octaven. Deze dubbele rietjes, verschillen per paar een octaaf in toonhoogte. Tenzij één van de twee gaatjes geblokkeerd wordt met de tong, hoor je een mooi vol, dubbel geluid, bestaand uit een basistoon en een hoge 'geoctaveerde' toon.

Klassiek, jazz en pop

In de klassieke muziek maar ook bij jazz wordt de chromatische mondharmonica het meest gebruikt. Onder andere de beroemdheid Toots Thielemans speelde hierop.

In de popmuziek kom je echter ook regelmatig beroemde muzikanten tegen die mondharmonica spelen. Bijvoorbeeld Bruce Springsteen, Stevie Wonder en Mick Jagger. Dit is vaak de diatonische mondharmonica omdat de sound van dit type mondharmonica beter bij het genre popmuziek past.

Mondharmonica kopen bij Brugman Muziek

Natuurlijk heeft Brugman Muziek ook mondharmonica's in het uitgebreide assortiment instrumenten. Zowel de diatonische mondharmonica als de chromatische mondharmonica maakt onderdeel uit van de collectie bij Brugman. Een mooi type blaasinstrument met verschillende toonsoorten, dat bespeeld wordt door zowel de jongste muzikantjes als de professionals.

Hohner; uiteenlopende modellen en soorten

Voor Hohner, fabrikant van onze beste mondharmonica's, is muziek een manier van leven. En wel de beste manier van leven. Daar sluiten wij ons als Brugman Muziek graag bij aan. Wij willen deze passie heel graag doorgeven en doen dat ook graag met zo'n veelzijdig instrument. De Hohner mondharmonica hebben we in allerlei types in ons assortiment opgenomen. Zowel de diatonische harmonica als de chromatische harmonica vindt u in verschillende uitvoeringen terug.

Hohner Happy

Mondharmonica leren spelen? Voor kinderen is er bijvoorbeeld de Hohner Happy color harp. Deze leuke felgekleurde mondharmonica in groen, blauw, rood en geel maakt het voor de jongste muzikanten zo wel heel aantrekkelijk. Maar ook volwassenen redden zich goed met dit kwaliteitsinstrument van het bekende merk. Bovendien is deze mondharmonica wel heel vriendelijk geprijsd. Een buitenkans!

Hohner Blues Harp MS

Natuurlijk ontbreekt ook de Hohner blues harp MS-serie in verschillende stemmingen niet. Deze diatonische mondharmonica is het meest courante model van de Richter MS-serie en heeft een unieke warme en krachtige sound. Hij wordt vanwege zijn typische blues klank dan ook vooral in de blues gebruikt.

Hohner Silverstar

Zoekt u voor het spelen van je geliefde blues melodieën een blues harp met een sensationele prijs/kwaliteitverhouding, dan komt u al snel uit bij de Hohner Silverstar.

Hohner Chrometta

Ook diegene die graag chromatische mondharmonica's bespeelt kan bij Brugman Muziek terecht. In een wat hogere prijsklasse dan de diatonische mondharmonica's vind je de Hohner Chrometta bijvoorbeeld. Dit type mondharmonica heeft een fantastisch robuuste constructie en grote klankgatdiameter. Daardoor kan deze mondharmonica ook door de beginner makkelijk bespeeld kan worden. De Chrometta heeft een bereik van drie octaven en diverse tonen.

Komt u winkelen?

In onze webshop bieden we een groot aanbod instrumenten en aanverwante artikelen. Bent u op zoek naar bijvoorbeeld speciale edities of een specifiek model en vindt u die niet in de webshop, kom dan naar onze winkel in Gaanderen of neem contact met ons op. Wij zijn van dinsdag t/m zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur telefonisch te bereiken op nummer 0315-323457. Ook is een bericht via e-mail info@brugmanmuziek.nl mogelijk. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder.

cart