Gratis verzending
Verzending €3,95
Alle producten speelklaar gemaakt
14 dagen niet goed, geld terug
0
0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Thuis in blaasinstrumenten
Blaasinstrumenten - Gitaren - Percussie - Slagwerken

Prijs

Prijs

Is aanbieding?

Is aanbieding?
  • Alleen aanbiedingen (7)

Merk

Merk
  • SX (2)

Brugman Muziek specialist in muziekinstrumenten

Bent u op zoek naar een specifiek artikel of heeft u een vraag over één of meerdere van onze producten. Neem dan contact met ons op, onze deskundige medewerkers kunnen u uitstekend adviseren.

Klarinet

De klarinet is een heel veelzijdig instrument met een herkenbaar en bijzonder geluid. Het is het blaasinstrument met het grootste toonregister. Zo kan de klarinet meespelen in bijna alle soorten orkesten, ensembles en bands, maar de klarinet is het meest populair in de klassieke muziek en de jazz.

Filter

Sorteren

Sorteren
Arthur Uebel Étude Bb Klarinet

Oorspronkelijke prijs was: €850,00.Huidige prijs is: €765,00.

Buffet Crampon E11 Bb Klarinet Bagpack Case

Oorspronkelijke prijs was: €1.207,00.Huidige prijs is: €1.026,00.

Buffet Crampon E12F Bb Klarinet

Oorspronkelijke prijs was: €1.568,00.Huidige prijs is: €1.333,00.

Buffet Crampon Professional RC Klarinet

Oorspronkelijke prijs was: €3.894,00.Huidige prijs is: €3.504,00.

Buffet klarinet E13 BC1102C-2-0

Oorspronkelijke prijs was: €2.063,00.Huidige prijs is: €1.857,00.

Jupiter 1100 Performance Series JCL1100DS Bb Klarinet

Oorspronkelijke prijs was: €1.544,00.Huidige prijs is: €1.312,00.

Nuvo Kunststof Klarinet Voor Kinderen Zwart

Oorspronkelijke prijs was: €34,90.Huidige prijs is: €29,65.

Nuvo Kunststof Klarinet Voor Kinderen Zwart/Blauw

Oorspronkelijke prijs was: €34,90.Huidige prijs is: €29,65.

SML Paris CL400 Bb Klarinet

Oorspronkelijke prijs was: €310,00.Huidige prijs is: €279,00.

Klarinet specialist

De naam klarinet komt uit het Italiaans, van clarino, wat kleine trompet betekent.

Als specialist in blaasinstrumenten heeft Brugman een ruime collectie klarinetten. Zowel voor beginners als de geoefende en professionele speler biedt Brugman Muziek keuze uit uiteenlopende klarinetten in verschillende prijsklassen. Daarbij heeft u keuze uit de traditionele houten modellen van o.a. het gerenommeerde merk Buffet Crampon, maar ook kunststof varianten van Nuvo vindt u in het assortiment. Bij ons bent u dus ook voor de aankoop van een klarinet aan het juiste adres.

Houtblazer met enkelriet

Het materiaal

De klarinet is een enkelriet instrument en behoort tot de houtblaasinstrumenten. Voor het maken van een klarinet wordt vooral grenadillehout gebruikt. Dit hout is bijna zwart van kleur en wordt ook voor andere instrumenten zoals piccollo's en hobo's gebruikt. Tegenwoordig zijn er echter ook kunststof klarinetten verkrijgbaar.

De verschillende onderdelen

De klarinet bestaat uit een mondstuk met riet, direct onder het mondstuk het zogenaamde tonnetje, vervolgens een soort van ronde holle pijp met gaten, waarbij sommige van deze gaten worden afgedekt met de vingers, andere met een klep en aan het uiteinde de klankbeker, die de vorm heeft van een trechter.

Het riet

Het mondstuk van de klarinet is voorzien van een rietje. Dit riet zorgt ervoor dat er geluid ontstaat als op het mondstuk geblazen wordt. Door te blazen pers je lucht tussen het mondstuk en het riet, dat geeft een trilling van het riet en de lucht, waardoor de toon ontstaat. Vervolgens wordt die toon weer beïnvloed door de verschillende gaten in het instrument. De toonhoogte wordt gemaakt door deze gaten wel of niet te dichten met vingers of kleppen. Ook de dikte of hardheid van het riet is van invloed op de klank. Hoe dunner en zachter het riet, hoe scheller. Hoe dikker het riet, hoe warmer de klank, maar een sterker riet is ook zwaarder te bespelen.

Vanwege dit op het mondstuk aanwezige riet wordt de klarinettist ook wel een rietblazer genoemd.

Door de jaren heen

Door de eeuwen heen is de klarinet steeds verder ontwikkeld. In 1839 werd de laatste belangrijke wijziging aangebracht in de klarinet, wat resulteerde in de klarinet die we vandaag kennen. De kleppen van de klarinet werden verplaatst en er werd een meer eenvoudig vingersysteem gemaakt, het Böhm-systeem. Vrijwel overal wordt tegenwoordig het Franse Böhm-systeem van kleppen en brillen gebruikt.

In Duitsland en Oostenrijk is de Duitse klarinet, met het Oehler-systeem gangbaar. Het vroeger veel gebruikte Albert-systeem wordt nog gebruikt in klezmer, dixieland en Oost-Europese volksmuziek.

De klarinet in verschillende varianten

De klarinetfamilie kent veel verschillende varianten. Tegenwoordig bestaat de keuze uit meer dan 10 verschillende klarinetten, variërend van de hoge es-klarinet tot de basklarinet. De bes-klarinet of bb-klarinet is het type klarinet dat het meest wordt gebruikt. De toon van dit type klarinet is qua bereik en warmte van de klank het meest te vergelijken met het timbre van de menselijk stem. In harmonieorkesten wordt ook de basklarinet veel gebruikt.

Behalve de 'gewone' bb-klarinet bestaan er ook bas-, tenor- en altvarianten.

Handig om te weten

Houten klarinet rieten moeten worden ingespeeld. Dat heeft tijd nodig. Begin dus op tijd aan je reserve exemplaren. Wat ook kan is meerdere rieten ‘tegelijk’ gebruiken. Kies bijvoorbeeld een set van 4 en vervang het slechtste riet af en toe door een nieuwe. Op die manier heb je altijd een betrouwbaar set tot je beschikking.

Het basisonderhoud van de klarinet

Bij een nieuwe klarinet is het nodig de kurken ringen (tappen) dagelijks in te vetten met speciaal kurkvet. Als de onderdelen van de klarinet na verloop van tijd vloeiend in en uit elkaar gaan is invetten niet nodig.

Om te voorkomen dat er schimmels in de klarinet komen, moet het instrument na het spelen altijd goed worden droog gemaakt met een wisser. Na het drogen kan de klarinet uit elkaar worden gehaald, het riet van het mondstuk worden verwijderd en worden opgeborgen in de koffer. Het is belangrijk het riet regelmatig te vervangen. De grootste vijanden zijn vocht en vuil. Houd het riet daarom altijd schoon. Dan klinkt het beter en gaat het langer mee.

Het kunststoffen mondstuk kan af en toe worden afgespoeld met koud water en afwasmiddel Daarbij is het wel belangrijk het kurk droog te houden.

Brugman blaast nieuw leven in uw klarinet

Brugman is erkend reparateur van houtblazers, en de reparatieafdeling is internationaal vermaard. Dus ook voor onderhoud en reparatie kunt u in onze winkel bij de vakmensen van Brugman Muziek terecht. Gaat het om revisie en reparatie? Brugman blaast uw oude klarinet nieuw leven in en maakt de klarinet weer als nieuw. En zij beloven dat niet alleen, maar garanderen dat ook. Op de uitgevoerde reparaties krijgt u minstens drie maanden garantie. Dat is nog eens een extra zekerheid.

Klarinet kopen bij Brugman Muziek

Wilt u klarinet leren spelen en bent u op zoek naar uw eerste klarinet? Of bent u geoefend of professioneel klarinettist en toe aan een nieuwe klarinet? Dan bent u bij Brugman Muziek aan het juiste adres. Wij hebben een prachtig assortiment blaasinstrumenten, met onder andere saxofoons, trompetten, trombones, bugels en zo ook klarinetten. Voor alle klarinettisten hebben we een passend exemplaar.

In onze webshop bieden we zowel klassiek houten klarinetten van Buffet Crampon als kunststof klarinetten van Nuvo en bijbehorende accessoires en onderdelen aan. Weet u al heel goed wat u hebben wilt en heeft u veel verstand van klarinetten? Dan kunt u dus gemakkelijk online uw klarinet kopen. Heeft u nog geen keus gemaakt, advies nodig of bent u op zoek naar bijvoorbeeld speciale edities of een specifiek model, kom dan naar onze winkel in Gaanderen.

Wij zijn specialist in blaasinstrumenten en u vindt in onze winkel een keur aan producten op muzikaal gebied. De deskundige medewerkers zijn specialist in hun vakgebied en geven u graag advies. Ook is het mogelijk om een instrument uit te proberen. Dat geldt zowel voor nieuwe als gereviseerde instrumenten.

cart