Prijs
Brugman Muziek specialist in muziekinstrumenten
Blokfluit
De blokfluit is een instrument voor iedereen en vormt voor iedereen die muziek wil leren maken een goede basis. Een makkelijk instrument, geschikt voor veel soorten muziek, waar relatief eenvoudig een goede klank uit te krijgen is en een melodie op gespeeld kan worden. Is het blokfluit spelen onder de knie, dan kan eenvoudig overgestapt worden op een blaasinstrument met uitdagender speeltechnieken.
Een basisinstrument voor iedereen
De blokfluit is een instrument voor iedereen en vormt voor iedereen die muziek wil leren maken een goede basis. Een makkelijk instrument, geschikt voor veel soorten muziek, waar relatief eenvoudig een goede klank uit te krijgen is en een melodie op gespeeld kan worden. Is het blokfluit spelen onder de knie, dan kan eenvoudig overgestapt worden op een blaasinstrument met uitdagender speeltechnieken.
Blaasinstrument
De blokfluit is een blaasinstrument. De fluit heeft een houten of plastic mondstuk met een cilindrische boring. In het mondstuk is een blok aangebracht, dat de richting van de ingeblazen lucht stuurt, zodat deze tegen een vlak houten randje in het mondstuk (het labium) wordt geblazen. Die lucht splitst zich en komt in trilling. Een deel van de lucht ontsnapt door de opening boven op het labium zelf en een deel gaat door de blokfluit heen en zet de luchtkolom in de blokfluit in trilling.
Geschiedenis van de blokfluit
Fluiten bestaan al ontzettend lang. In de prehistorie werd de fluit al aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid hadden de fluiten destijds een vingerzetting gebaseerd op zes vingergaten. De echte blokfluit onderscheidt zich hiervan doordat deze meer gaten heeft. De blokfluit heeft een of twee duimgaten voor de linkerduim en vaak ook een extra gat voor de rechterpink.
Blokfluiten in soorten en maten
Er zijn veel soorten blokfluiten. De bekendste blokfluit is de sopraanblokfluit. Deze wordt hetmeest door de beginner, bij muzieklessen en op muziekscholen gebruikt. Bij de sopraanblokfluit is de afstand tussen de toongaten gering en de vingerzetting eenvoudig. Dat maakt dit type blokfluit makkelijk te bespelen, door zowel volwassenen als door jonge kinderen. Naast de sopraan blokfluit zijn er meerdere uitvoeringen. De bekendste zijn van klein formaat naar groot: de sopranino blokfluit, de alt blokfluit, de tenor blokfluit, de bas blokfluit en de contrabas blokfluit. De sopranino geeft als kleinste model de hoogste tonen. De overige blokfluiten geven hoe groter ze zijn steeds lagere tonen.
Blokfluiten van hout of plastic
Van oorsprong worden blokfluiten van hout gemaakt. Dit kunnen zachte houtsoorten uit Europa zijn zoals bijvoorbeeld perenhout, notenhout en esdoorn of tropisch hardhout. Bij tropisch hardhout kan gedacht worden aan houtsoorten zoals onder andere palissander en ebbenhout. Iedere houtsoort heeft een eigen karakter, dat van invloed is op de klankkleur van de blokfluiten. De gebruikte houtsoort bepaalt dus voor een deel het geluid. Velen vinden dat een houten blokfluit een net iets mooiere klank geeft dan een kunststof fluit. Maar kunststof blokfluiten hebben ook voordelen. Zo zijn ze relatief goedkoop, vrijwel onderhoudsvrij en van prima kwaliteit. Een houten blokfluit heeft qua onderhoud echt meer aandacht nodig dan een kunststof blokfluit. Deze moet worden ingespeeld om hem zo aan het vocht te laten wennen, hij moet na gebruik goed schoon en droog worden gemaakt en worden verzorgd met olie. De kunststof variant kan beter tegen vocht en vraagt bijna geen onderhoud. Ook hoeft deze niet te worden ingespeeld.
Welke boring kies je?
Barok boring of Duitse boring
Gaat u een blokfluit kopen dan bestaat er keus uit twee verschillende soorten boringen, de Duitse boring en de barok boring. De Duitse boring komt het meest voor en heeft een vingerzetting waarbij het vierde vingergat van boven qua afmeting groter is dan het vijfde. Bij de barok boring is het vijfde vingergat groter dan het vierde, precies andersom dus. De boring is van invloed op hoe bepaalde tonen gespeeld moeten worden, welke gaten open moeten blijven of afgesloten moeten worden. Voor beginners is de blokfluit met een Duitse boring het makkelijkst.
Enkele of dubbele boring
Naast de verschillen tussen de barok en Duitse boring is er ook verschil bij de onderste (duim-) gaten. Deze kunnen dubbel uitgevoerd zijn, dan zitten er twee kleinere gaatjes naast elkaar. Bij enkele boring is er maar een duimgat, dat wat groter is. Om te voorkomen dat soms het enkele duimgat voor de helft dichtgehouden moet worden om een goede klank te krijgen heeft de dubbele boring de voorkeur. Bij dubbele boring kan gewoon een van de twee gaatjes dichtgehouden worden in plaats van een half gaatje, wat het spelen makkelijker maakt
Blokfluit kopen
Als u een mooie blokfluit wilt kopen bent u bij Brugman Muziek aan het juiste adres. Heeft u advies nodig over een kunststof of houten exemplaar of wilt u zeker weten dat u bij de aanschaf van een nieuwe blokfluit de juiste keuze maakt, komt u dan vooral naar onze winkel in Gaanderen. Daar kunnen altijd verschillende types en modellen worden uitgeprobeerd en staan onze specialisten voor u klaar om u een advies op maat te geven. Weet u al precies wat u hebben wilt, dan kunt u natuurlijk ook via de webshop bestellen. Staat uw gewilde blokfluit niet in de webshop, neemt u dan vooral contact op via mail of telefoon, wij helpen u graag verder.